Reklama
Składniki:

- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki gryczanej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- oregano
- sól
- pieprz
- ok. 20 ml mleka
- 15 dag bobu
- kilka pomidorków koktailowych
- czerwona cebula
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- kawałek żółtego sera

Reklama
Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszać z gryczaną i otrębami, wkruszyć drożdże, dodać olej, oregano, sól i cukier. Ciepłym mlekiem zarobić jednolite, elastyczne ciasto, uformować z niego kulę, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Bób opłukać, ugotować, ostudzić, obrać ze skórek. Pomidorki umyć i przekroić na pół, cebulę obrać, pokroić na krążki, ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na blasze, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć na nim bób, połówki pomidorów i krążki cebuli, posypać serem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do teperatury ok. 200ºC.

Reklama

Pizza będzie miała łagodniejszy smak, jeśli zamiast sosem pomidorowym ciasto posmarujesz śmietaną. Sos lub gotową pizzę posyp pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama