Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 40 dag mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 2 dag drożdży
- 3 łyżki oliwy
- sól
- cukier

Reklama

Na nadzienie:
- puszka szparagów
- 15 dag sera w plastrach
- 20 dag szynki parmeńskiej
- pieprz
- oliwa
- 4 pomidory świeże lub z kartonu

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami wody i 1-2 łyżeczki cukru, wymieszać z mąką, dodając wodę z odrobiną soli. Zagniatać ciasto, dodając oliwę. Gdy zacznie odklejać się od palców, uformować kulę, naciąć w kształcie krzyża, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, rozwałkować. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pomidory, przyprawić, ułożyć na cieście, położyć plasterki sera i osączone szparagi. Wstawić do piekarnika w temp. 180ºC, piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki szynki.

Reklama

Źródło: Przyjaciółka

Reklama
Reklama
Reklama