Reklama
Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej,
2 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
pół szklanki letniej wody,
sól,
2 łyżki oliwy,
Farsz:
5 lyżek oliwy,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
10 dag żółtego sera,
4 obrane pomidory,
4 cebulki dymki,
10 strączków zielonej fasolki z puszki,
2 marchewki średniej wielkości ,
pół łodygi selera naciowego,
mała cukinia,
1/3 szklanki białego wytrawnego wina.
łyżeczka tymianku,
sól,
pieprz ,
sok z cytryny.

Reklama
Przygotowanie:

Do mąki wsypać pokruszone drożdże i cukier, wlać letnią wodę. Odstawić na 30 minut. Dodać sól i łyżeczkę oliwy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować je na okrągły placek i przełożyć do natłuszczonej formy. Po wierzchu posmarować oliwą i koncentratem pomidorowym, ułożyć plasterki pomidorów. Resztę warzyw pokroić i poddusić na oliwie. Podczas smażenia podlewać białym winem, na koniec wsypać przyprawy, wlać sok z cytryny. Gotowe warzywa ułożyć na cieście, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika na 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama