Reklama
Składniki:

- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 5 łyżek oliwy
- ok. 150 ml wody
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- oregano
- 2 plastry szynki
- pomidor
- 2 łyżki groszku
- papryka
- oliwki
- 5 dag żółtego sera
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Z mąki, drożdży, 2 łyżek oliwy, ciepłej wody i 1/2 łyżeczki soli zagnieć ciasto drożdżowe. Uformuj je w kulę, posmaruj łyżką oliwy, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Szeroką szklanką powycinaj z niego krążki.

3. Ułóż je na blasze, skrop oliwą, posmaruj przecierem, posyp solą i oregano.

4. Na miniplackach kładź według uznania kawałki szynki, pomidora, papryki, pokrojone oliwki, zielony groszek. Całość posyp startym żółtym serem (najlepiej twardą mozzarellą).

Reklama

5. Minipizze wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 220 st. C. Piecz ok. 25 minut. Przed podaniem możesz je posypać świeżymi ziołami.

Reklama
Reklama
Reklama