Reklama
Składniki:
1 kg mąki pszennej,
1,5 łyżki stołowej cukru,
1,5 łyżeczki soli,
50 ml oleju,
1/2 l letniej wody,
2 dag drożdży,
4 pomidory,
1/2 kg żółtego sera,
oregano,
4 łyżki oliwy z oliwek.
Reklama
Przygotowanie:
Drozdże i cukier zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać przez około 5 minut. Po tym czasie do ciasta dolać olej i wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Przygotowane ciasto uformować w kulki około 20 dag, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z kulek uformować spody, posmarowac oliwą z oliwek, posypac oregano, ułożyć plastry pomidorów i posypać startym serem. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarnkiu około 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama