Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
4 dag drożdży,
1/2 szklanki ciepłej wody,
sól,
oliwa z oliwek,
1 łyżeczka kminku,
Farsz:
50 dag pieczarek,
1/4 puszki kukurydzy,
cebula,
2 papryki,
3 ząbki czosnku,
koncentrat pomidorowy,
oregano,
30 dag sera żółtego.
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w wodzie (ciepłej ale nie gorącej),zalać nimi mąkę. Dodać szczyptę soli i łyżkę oleju i kminek. Zagnieść i wyrabiać ciasto. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Na nasmarowanej olejem blasze rozwałkować ciasto. Pieczarki pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i odparować z nich wodę. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić paprykę, cebulę i pieczarki. Dusić przez kilka minut na małym ogniu, na koniec wrzucić zmiażdżony 1 ząbek czosnku. Drugi ząbek czosnku rozgnieść i rozmieszać z przecierem pomidorowym, a następnie posmarować ciasto. Wyłożyć równomiernie cały farsz i kukurydzę na cieście, posypać startym serem i oregano. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut.