Pizza nicejska

Opublikowano: 16.06.2008, 20:07
Reklama
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej,
1 dag drożdży,
1 szklanka wody,
olej,
sól,
Farsz:
5 pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
cebula,
2 łyżki oleju,
20 dag żółtego sera,
po kilka czarnych oliwek i koreczków anchois,
łyżka oregano,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Drobno posiekaną cebulę poddusić na oleju, dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, a także koncentrat, oregano, pieprz, sól. Wszystkie składniki dusić przez 15 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułóżyć w wysmarowanej olejem formie, posypać startym serem. Ułożyć anchois, połówki oliwek i odstawić na 20 minut. Pizzę piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Reklama
Reklama
Reklama