Pizza na piwnym cieście

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka ciepłego piwa,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka cukru,
1,5 łyżki soli gruboziarnistej,
4 dkg świeżych drożdży,
3 szklanki mąki pszennej,
Sos:
1 łyżeczka masła,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
1/2 kostki bulionu warzywnego,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
1 łyżeczka keczupu,
sproszkowany czosnek,
sól,
mąka ziemniaczana,
Nadzienie:
50 dkg mielonego mięsa,
1 czerwona papryka,
1 mała cebula,
3 ząbki czosnku,
jajka przepiórcze,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz,
ser mozzarella,
2 pokrojone w ósemki pomidory.
Przygotowanie:
Ciasto: Piwo, 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże zmiksować, przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut. Wyjąć ciasto na stolnicę i zagniatać jeszcze 5 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, obtoczyć w oliwie. Nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na porcje.
Sos: Czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć. Dodać sok z pomidorów i zagotować z kostką bulionową, oregano, pietruszką i keczupem. Pomidory zmiksować, dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną. Nadzienie: Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę i udusić na maśle. W misce wymieszać męso, cebule, czosnek i paprykę, przyprawić, dokładnie wymieszać.
Na uformowanych, posmarowanych sosem spodach ułożyć plastry sere mozzarella, na nim przygotowany farsz i pomidory. Łyżką zrobić małe wgłębienia i w każde wbić jajko, oprószyć sola i pieprzem. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 min.