Reklama
Składniki:

Ciasto:
35 dag mąki pszennej,
4 dag drożdży,
200 ml mleka,
2 łyżki masła,
sól,
20 ml oliwy,
Farsz:
5 pomidorów,
10 dag szynki,
15 dag mrożonych krewetek i małży,
1 puszka filetów anchois,
20 dag sera mozzarella,
10 dag pieczarek,
1/2 papryki czerwonej,
10 oliwek zielonych nadziewanych papryką,
10 oliwek czarnych bez pestek,
20 ml soku z cytryny,
30 ml oliwy.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: W lekko podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Z mąki, masła, mleka z drożdżami i soli zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Pieczarki pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Krewetki i małże rozmrozić, umyć i odsączyć. Pokroić w paski szynkę i ser. Czarne oliwki owinąć w filety anchois. Zielone przepołowić. Paprykę pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i poddusić na patelni. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą. Wyłożyć w niej ciasto, a brzegi delikatnie zawinąć do wewnątrz. Na cieście rozsmarować pomidory, ułożyć resztę składników oprócz małży. Całość skropic olejem wymieszanym z sokiem z cytryny i piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po tym czasie ułożyć małże i piec jeszcze 5 minut.

Reklama
Reklama
Reklama