Pizza farmerska

Składniki:
Ciasto:
100 ml ciepłego mleka,
20 dag mąki pszennej,
1/2 paczki drożdży w proszku,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oleju z oliwek,
oregano,
natka pietruszki,
szczypiorek,
sproszkowany czosnek,
proszkowana cebula,
Sos:
1 łyżeczka masła,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
1/2 kostki bulionu warzywnego,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
1 łyżeczka keczupu,
1 łyżeczka czosnku w proszku,
sól,
mąka ziemniaczana,
Nadzie:
20 dag boczku w plastrach,
15 dag kiełbasy w plastrach,
1 papryka marynowana,
2 ogórki konserwowe,
starty ser żółty.
Przygotowanie:
Ciasto: Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, zostawić na 10 minut. Wymieszać z mąką, solą,przyprawami ziołowymi i olejem. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Nastepnie wyrobić je jeszcze przez minutę i uformować w kulę. Wywałkować ciasto na okrągły placek o średnicy 30 cm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Sos: Czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć. Dodać sok z pomidorów i zagotować z kostką bulionową, oregano, pietruszką i keczupem. Pomidory zmiksować, dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
Z ciasta wywałkować spód do pizzy, posmarować go sosem, rozłożyć boczek i kiełbasę, pokrojoną paprykę i ogórek. Posypać serem. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut.