Reklama
Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mleka,
1/3szklanki oleju,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki octu,
Nadzienie:
50 dag twardego żółtego sera,
2 cebule,
20 dag przecieru pomidorowego,
15 dag różnych wędlin,
2 jajka ugotowane na twardo,
20 dag pieczarek,
1 łyżka stołowa masła,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Mleko i olej ubić mikserem, dodać mąkę, sól i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości octu. Tortownicę wysmarować olejem i wyłóżyć na nią ciasto. Posmarować oliwą a następnie warstwami układać jedną czwartą startego żółtego sera, cebulę pokrojoną w cienkie krążki, rozsmarować połowę przecieru pomidorowego, ułóżyć drobno pokrojone paseczki wędlin, następną porcję sera, pokrojone w plasterki jajka, oprószyć solą i pieprzem, plasterki pieczarek, rozsmarować przecier pomidorowy i dać i resztę sera. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama