Reklama
Składniki:

Ciasto - potrzebujemy: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru jajko do posmarowania brzegów

Reklama

Sos na ciasto - potrzebujemy: pół słoiczka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku rozgniecione sól cukier zioła prowansalskie bazylia oregano

Dodatki: Ja do mojej pizzy dodaje: 2 kostki sera żółtego - stary oczywiście pieczarki - wcześniej obrane, pokrojone i podsmażone z cebulką szynka - najlepiej gotowana - pokrojona wg uznania papryka - pokrojona w kostkę lub w paski Opcjonalnie można dodać też oliwki, kawałki kurczaka podsmażone w przyprawie giros, salami, itp. allspice

Przygotowanie:
Reklama

Ciasto - wykonanie: Wykonujemy bardzo prosto: mąkę przesiewamy dodajemy sól i cukier, oliwę, drożdże - które kruszymy - i wodę. Ugniatamy ok 10 minut, jeśli ciasto się mocno klei dodajemy troszkę mąki. Ciasto powinno być elastyczne. Blachę z piekarnika smarujemy oliwą i obsypujemy maką. Nasze ciasto wykładamy na całą blachę, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ustawiamy piekarnik na 230 stopni (u mnie to funkcja pizza). Ciasto nam chwilę delikatnie podrośnie na blaszy, a my w tym czasie robimy sos na posmarowanie ciasta. Sos - przygotowanie: Wszystko razem mieszamy i smarujemy ciasto! Pieczemy 10-12 minut. I smacznego! :) na sam koniec oczywiście ketchup albo sos czosnkowy - kto co woli:).

Reklama
Reklama
Reklama