Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej,
1 dag drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 filiżanki lekko ciepłego mleka,
6 łyżek oleju,
1/2 łyżeczki soli,
Sos:
10 dag przetartych pomidorów,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
sól,
pieprz,
papryka mielona,
Farsz:
10 dag gotowanej szynki,
5 dag salami,
2 papryki,
20 dag pieczarek,
1 cebula,
10 dag sera koziego,
30 dag sera żółtego,
1 łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dołożyć pokruszone drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, pod koniec dodać olej. Wyrobić ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie zagnieść jeszcze raz, rozwałkować na natłuszczonej blasze.
Postawić na 10 minut. Sos: Przetarte pomidory wymieszać z oliwą z oliwek, dodać 1/2 filiżanki wody. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z ziołami i sosem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Rozsmarować sos na przygotowanym wcześniej cieście. Następnie poukładać plastry szynki, salami, pokrojoną w kawałeczki paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Posypać żółtym serem, a na wierzch położyć kawałeczki sera owczego. Pizzę piec 30-45 minut w temperaturze 200 stopni, 5 minut przed końcem pieczenia posypać suszonym oregano.