Reklama
Składniki:

0.5 kg wołowiny na gulasz np. łopatki,
2 łyżki mąki,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
0.5 szklanki jasnego piwa,
2 kostki rosołowe wołowe,
marchewka,
mały seler,
czerwona papryka,
łyżeczka tymianku,
2 ziarna pieprzu,
2 ziarna ziela angielskiego,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Pokroić mięso w grubą kostkę i oprószyć mąką. Obrać i posiekać czosnek. Na oleju zarumienić mięso. Pprzełożyć do żaroodpornego rondla. Cebule i czosnek przesmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do mięsa. W szklance wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. Do mięsa wlać rosół i piwo. Posypać tymiankiem. Dodać ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Mikrofalować 5 min. w mocy 750 lub 800 W. Wyjąć, zamieszać. Wstawić do mikrofalówki na 20 minut w mocy 600 W. Obrać i umyć marchewkę. Oczyścić z nasion paprykę. Warzywa pokroić w kostkę. Wsypać do gulaszu. Wstawić do mikrofalówki na 20 minut w mocy 600 W. Dodać sól i pieprz do smaku.

Reklama
Reklama
Reklama