Reklama
Składniki:

1 kg chudych żeberek wieprzowych,
sól,
świeżo zmielony pieprz.

Reklama

Marynata:
1,5 szklanki jasnego piwa,
4 liście laurowe,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka kminku,
1/2 łyżeczki rozmarynu,
kilka ziaren jałowca.

Sos do smarowania:
1/2 szklanki jasnego piwa,
3 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
sól.

Przygotowanie:
Reklama

Pokroić żeberka na porcje. Opószyć solą i pieprzem. Ułożyć warstwami w naczyniu, przesypując ziołami. Zalać piwem. Wstaić do lodówki na dobę. Przygotować sos: obrany czosnek rozetrzeć z solą. Wymieszać z piwem i olejem. Posmarować żeberka z obu stron. Przełożyć na ruszt. Upiec z obu stron.

Reklama
Reklama
Reklama