Reklama
Składniki:

kaczka,
2 szklanki piwa jasnego,
3 łyżeczki soli,
1, 5 łyżeczki wódki,
1 łyżeczka przyprawy warzywnej,
cebula dymka,
2 plasterki imbiru,
szczypta pieprzu czarnego.

Reklama
Przygotowanie:

Mięso oczyścić. Zalać wodą. Zagotowac i gotować jeszcze gotować 3 min, zebrać szumowiny. Wsypać 1/2 łyżeczki soli. Wlać wódkę. Popieprzyć. Dodać dymkę i imbir. Zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu przez godzinę. Mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski. Zebrać tłuszcz z wywaru. Wyjąć imbir i cebulę. Odmierzyć szklankę wywaru i wlać do miski z kawałkami kaczki, przyprawić pół łyżeczki soli i vegety, wlać piwo, przykryć. Gotować na parze na dużym ogniu 1,5 godz.

Reklama
Reklama
Reklama