Pikantne placki ziemniaczane

Opublikowano: 12.10.2009, 10:08
Reklama
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1–2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce z małymi otworami.
2. Cebulę obierz, opłucz, zetrzyj na tej samej tarce, czosnek opłucz, drobno posiekaj.
3. Jajka umyj, wbij do miski, połącz z cebulą, czosnkiem, przesianą mąką, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj do ziemniaków, wymieszaj.
Reklama
4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, smaż z obu stron na rumiano cienkie placki, osącz z tłuszczu, od razu podawaj same lub np. z gulaszem wołowym.
Reklama
Reklama
Reklama