Reklama
Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1–2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce z małymi otworami.

2. Cebulę obierz, opłucz, zetrzyj na tej samej tarce, czosnek opłucz, drobno posiekaj.

3. Jajka umyj, wbij do miski, połącz z cebulą, czosnkiem, przesianą mąką, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj do ziemniaków, wymieszaj.

Reklama

4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, smaż z obu stron na rumiano cienkie placki, osącz z tłuszczu, od razu podawaj same lub np. z gulaszem wołowym.

Reklama
Reklama
Reklama