Składniki:
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka curry
- 4 posiekane ząbki czosnku
- posiekana cebula
- 2 łyżeczki startego imbiru
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- jajko
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mielone przyprawy.
2. Mięso wyrób z jajkiem, łyżką śmietany, połową przypraw, połową czosnku i imbiru. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
3. Na oliwie zrumień cebulę. Dodaj śmietanę, szklankę wrzątku, resztę przypraw, czosnku, imbiru. Włóż mięsne kuleczki, koncentrat. Przykryj, gotuj
25 min.
4. Sos dopraw solą i pieprzem. Kofty podawaj z ryżem lub chlebkami pita.