Piersi kaczki w sosie z gruszek

Składniki:
- 80 dag piersi kaczki
- 80 dag gruszek
- 2 cebule
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka tymianku
- łyżka posiekanej natki
- kawałek cynamonu
- 2 goździki
- listek laurowy
- 4 łyżki masła
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso natrzyj sokiem z cytryny, 2 łyżkami masła, solą, połową tymianku. Schłodź. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na folii aluminiowej rozłóż skórki gruszki, na nich połóż piersi kaczki. Folię zawiń, piecz 50 min (140 st.).
2. Połowę gruszek pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła, dodaj pokrojone gruszki, listek laurowy, resztę tymianku, natkę, cynamon i goździki. Dopraw solą, pieprzem. Podsmaż, dodaj wino, duś 20 min, usuń przyprawy (goździki, listek, cynamon) i zmiksuj. Wlej śmietanę, zagotuj.
3. Resztę gruszek obsmaż na łyżce masła. Mięso podawaj z sosem gruszkowym, smażonymi gruszkami obłożonymi żurawiną i kopytkami.