3 przepisy na pierś z kaczki. Jak zrobić soczystą pierś z kaczki z patelni i piekarnika?
Idealna pierś z kaczki powinna być aromatyczna, soczysta i lekko różowa w środku. Zobacz, jak przygotować pierś z kaczki w trzech wersjach: z patelni - smażoną, z piekarnika - pieczoną i duszoną pierś z kaczki w sosie własnym. Podajemy też przepisy na marynatę do kaczki i dodatki, z którymi warto pierś z kaczki podać.

Pierś z kaczki to wyjątkowo pyszne danie, które kojarzy się dość luksusowo i nadaje się na wystawny obiad. Podaje się ją w najlepszych restauracjach, a jej cena czasem dochodzi do niebotycznych kwot. W sklepach kupisz to mięso w przystępnej cenie, a wbrew pozorom przygotowanie idealnej piersi z kaczki wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych trikach.
Spis treści:
- Jak przygotować idealną pierś z kaczki?
 - Marynata do piersi z kaczki
 - Smażona pierś z kaczki
 - Pieczona pierś z kaczki z miodem
 - Pierś z kaczki w sosie własnym
 - Z czym podać pierś z kaczki?
 
	Jak przygotować idealną pierś z kaczki?
Idealna pierś z kaczki w domu? To możliwe! Przede wszystkim pamiętaj, aby smażyć ją zawsze na mocno rozgrzanej patelni - w przeciwnym razie cały tłuszcz się wytopi, a pierś z kaczki będzie sucha.
Podsmaż mięso na patelni także wtedy, gdy masz zamiar później piec kaczkę. To sekret soczystej piersi z kaczki. Gdy mięso zamknie się z wierzchu przed pieczeniem, będzie później idealnie miękkie i soczyste w środku. To znany trik szefów kuchni.
Dużym błędem w przygotowaniu kaczki jest smażenie jej na oleju. Pierś z kaczki jest wystarczająco tłusta, dlatego smaży się ją zawsze na suchej, rozgrzanej patelni. Jeśli chcesz, by wytopiło się z niej więcej tłuszczu, natnij wcześniej skórkę w kratkę.
Pierś z kaczki, po wstępnym obsmażeniu, należy piec zaledwie kilkanaście minut (10-20 minut). W trakcie pieczenia, dobrze jest polewać ją wytapiającym się tłuszczem.
Po przekrojeniu pierś z kaczki powinna być wciąż różowa w środku. Dzięki temu jest idealnie soczysta i aromatyczna
	Jak zamarynować piersi z kaczki?
Przed usmażeniem lub podpieczeniem piersi z kaczki, możesz ją zamarynować. Będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna i przesiąknie przyprawami.
Pierś z kaczki jest już wystarczająco tłusta, nie musisz dodawać do marynaty oleju. Koniecznie natnij skórę piersi z kaczki, jeśli masz ją zamiar marynować.
Zrób np. miodową marynatę do piersi z kaczki z nutą pomarańczy z naszego przepisu.
Składniki:
- łyżka miodu,
 - łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
 - łyżeczka tymianku,
 - łyżka wina,
 - świeżo mielony czerwony pieprz,
 - łyżeczka musztardy Dijon.
 
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki marynaty.
 - Natnij pierś z kaczki w kratkę.
 - Umieść kaczkę w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) przed wstępnym smażeniem.
 - Zamarynowaną pierś z kaczki trzymaj w lodówce.
 
	Smażona pierś z kaczki z patelni
Przygotuj smażoną pierś z kaczki z patelni z dodatkiem rozmarynu i szalotek. Pamiętaj, że kaczkę smaży się na rozgrzanej, suchej patelni.
Składniki:
- 2 piersi z kaczki,
 - 3 szalotki,
 - szczypta soli.
 - szczypta pieprzu,
 - kilka gałązek świeżego rozmarynu.
 
Sposób przygotowania:
- Kaczkę osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu.
 - Rozgrzej bardzo mocno suchą patelnię. Kaczkę smaż przez około 10 minut - mniej więcej w połowie tego czasu przełóż ją na drugą stronę.
 - Zdejmij pierś z kaczki z patelni i daj jej odpocząć przez kilka minut. Możesz w tym czasie nałożyć na talerze np. kopytka dyniowe i domową sałatkę.
 - Pokrój pierś z kaczki w plastry i ułóż na talerzach. Smacznego!
 

fot. Pierś z kaczki z patelni/ Adobe Stock, freeskyline
	Pieczona pierś z kaczki z piekarnika w miodzie z jabłkami
Idealna pierś z kaczki to właśnie ta w wersji pieczonej. Dodatek miodu i sosu sojowego powoduje, że jej skórka się karmelizuje. Pierś z kaczki jest chrupiąca z zewnątrz, a soczysta w środku.
Składniki:
- 2 duże piersi z kaczki,
 - 2 łyżki miodu,
 - szczypta soli,
 - szczypta pieprzu,
 - łyżka sosu sojowego,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 2 jabłka.
 
Sposób przygotowania:
- Skórkę piersi z kaczki natnij w kratkę i natrzyj przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmaż ją na bardzo mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut.
 - Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wokół wyłóż kawałki jabłek.
 - Piecz pierś z kaczki przez 5-7 minut. Podawaj z ziemniakami, podpieczonym jabłkiem lub kaszą oraz np. surówką z selera naciowego. Smacznego!
 

fot. Pierś z kaczki z piekarnika/ Adobe Stock, Sławomir Fajer
	Duszona pierś z kaczki w sosie własnym
Aromatyczna i soczysta pierś z kaczki w sosie własnym to tak naprawdę duszona pierś z kaczki. Idealna pierś z kaczki na wystawny obiad na Boże Narodzenie lub randkę.
Składniki:
- 4 piersi z kaczki,
 - szklanka wywaru drobiowego,
 - 3 łyżki masła,
 - kieliszek białego wina,
 - szczypta soli,
 - szczypta pieprzu,
 - łyżeczka tymianku.
 
Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki oprósz tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie podsmaż przez dosłownie pół minuty na stronę na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
 - Na patelni z wytopionym tłuszczem rozpuść masło, a następnie wlej bulion i białe wino. Doprowadź do wrzenia.
 - Zalej mięso bulionem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz przez około 1 godzinę.
 - Pierś z kaczki podawaj z ziemniakami, duszonymi figami oraz czerwonym winem. Smacznego!
 

fot. Pierś z kaczki w sosie własnym/ Adobe Stock, Maren Winter
	Z czym podać pierś z kaczki?
Pierś z kaczki dobrze komponuje się z wyraźnymi sosami, sezonowymi warzywami i owocowymi dodatkami.
Oto kilka pomysłów na to, z czym można podać pierś z kaczki.
- Sos pomarańczowy: jest jednocześnie słodki i kwaśny. Sos ten doskonale współgra z delikatnym mięsem z kaczki.
 - Sos żurawinowy lub suszona żurawina: nadaje potrawie nieco kwasowości i słodyczy.
 - Sos borówkowy: podkreśla wykwintny smak piersi z kaczki i przełamuje jej smak.
 - Glazura miodowa: jest pyszna i aromatyczna oraz przełamuje smak tłustej skórki.
 - Sos grzybowy: podkreśla leśny smak piersi z kaczki.
 - Warzywa sezonowe: podaj kaczkę z duszonymi lub pieczonymi warzywami, takimi jak marchew, dynia, brokuły, fasola lub szparagi.
 - Kasza lub ryż: są dobrymi dodatkami, które balansują smak piersi z kaczki. Możesz ugotować kaszę lub ryż np. z korzennymi przyprawami dla bardziej odświętnej odsłony.
 - Kapusta: jest tradycyjnym dodatkiem do kaczki w wielu daniach.
 - Smażone pory: elegancki i dość nietypowy dodatek, który można podać z kaczką.
 - Pieczone jabłka: doskonale komponują się z piersią z kaczki.
 - Duszona cebula: nadaje piersi z kaczki jesiennego posmaku.
 
Zobacz inne przepisy na kaczkę:

