Jak zamarynować pierś z gęsi? Przepis na pyszną pieczoną gęsinę
Jak zamarynować pierś z gęsi, aby była niezwykle aromatyczna? Do gęsiny pasują przyprawy charakterystyczne dla polskiej kuchni - majeranek, estragon, jałowiec, rozmaryn i czosnek.
Opublikowano: 28.10.2021, 06:10
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 piersi z gęsi,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 2 jabłka,
 - 1 łyżeczka estragonu,
 - 1 łyżeczka majeranku,
 - 4 łyżki oleju rzepakowego,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Przygotowanie:
Marynowanie piersi z gęsi zacznij od zanurzenia ich w solance - zimną wodę wymieszaj z solą w proporcji 1/2 łyżeczka soli na 1 litr wody.
Po kilku godzinach wyjmij mięso, osusz i wysmaruj porządnie przyprawami - w naszym przepisie wykorzystałyśmy estragon, czosnek i majeranek. Piersi z gęsi powinny spędzić w marynacie około 12 godzin.
- Jabłka pokrój na ćwiartki i pozbądź gniazd nasiennych. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, na nich ułóż piersi z gęsi i nakryj całość.
 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 60 minut.
 - Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni C i piecz jeszcze około 90 minut. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia podlewać mięso tłuszczem, który się wytopił z gęsi.
 - Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i przestaw piekarnik na funkcję grill.
 - Marynowane piersi z gęsi podawaj z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.
 
	Czytaj także:
	Przepis na udka z gęsi
	Z czym podawać gęś?
	Przepis na gęś faszerowaną
Reklama
Reklama
Reklama

