Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 5 dag mielonych orzechów włoskich
- 5 dag masła
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki keczupu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Piersi umyj, oczyść, spłaszcz dłonią, ułóż w płaskim naczyniu. W rondlu stop masło. Dodaj miód, olej, keczup, sok cytrynowy, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu i rozgnieciony czosnek. Marynatę podgrzewaj 2 minuty.
2. Piersi polej marynatą, przykryj, chłodź 2 godz. Ułóż w brytfance, pokrop marynatą. Piecz 30 min (180 st.). W trakcie pieczenia mięso skrapiaj marynatą, a potem sosem z pieczenia. W połowie czasu pieczenia przewróć piersi. 5 minut przed końcem pieczenia posyp orzechami.
3. Podawaj z kuskusem, curry i pokrojonym grejpfrutem.