Reklama
Składniki:

Ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 100 g krewetek koktajlowych 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku

Reklama
Przygotowanie:

Łączymy suche składniki ciasta, a następnie dodajemy gorącą wodę i oliwę. Ugniatamy ciasto przez kilka minut, do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące musimy dodać odrobinę mąki. Następnie odkładamy je na 20 minut i zakrywamy ściereczką żeby ciasto nie wyschło. Po tym czasie ponownie je ugniatamy, a następnie wałkujemy na cienkie plastry. Szklanką wycinamy w cieście kółka. Podczas 20-minutowego czekania na ciasto, zajmiemy się krewetkami. Rozpuszczamy na patelni masło, wgniatamy czosnek a następnie dodajemy krewetki. Smażymy ok. 5 minut. Ostudzone krewetki nakładamy na wycięte koła – ok 1 kopiatą łyżeczkę do każdego pieroga. Następnie zginamy koła na pół i dokładnie sklejamy brzegi, tak żeby farsz nie wyleciał. Wrzucamy gotowe pierogi do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Następnie odsączamy na ściereczce. Dodatkowo możemy udekorować pierogi smażoną cebulką i świeżym szczypiorkiem. Smacznego! Więcej informacji znajdziecie na blogu kulinarnym SmacznyKąsek.com: http://www.smacznykasek.com/?p=318

Reklama
Reklama
Reklama