Reklama
Składniki:

7 łyżek czubatych mąki pszennej,
1 łyżka smalcu,
75 ml gorącej wody,
10 dag mięsa z kurczaka,
2 cebule,
1/3 pora,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
kawałek imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku,
4 łyżki oleju,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Do mąki wlać roztopiony smalec i wodę, posolić i wyrobić ciasto. Odstawić na 20 minut. Mięso zmielić, posiekać cebulę i pora, podsmażyć to na oleju. Dodać posiekany czosnek i imbir. Przyprawić sosem sojowym. Smażyć 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać a następnie ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić z niego niewielką szklanką kółka i na nie nakładać farsz i zlepiać brzegi pierożków. Wrzucać je na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić pierożki i obsmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Reklama
Reklama
Reklama