Składniki:
Ciasto:
35 dag mąki,
1 jajko,
ok. 2/3 szklanki ciepłej wody,
łyżka oleju.
Nadzienie:
1-2 żółtka,
cukier do smaku,
30 dag truskawek,
50 dag twarogu,
zapach waniliowy,
2 łyżki masła,
cukier puder.
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: twarożek zmiksuj z żółtkami i cukrem, dodaj zapach waniliowy, dokładnie wymieszaj. Truskawki opłucz, przebierz, pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj z masą serową. 2. Przygotuj ciasto: mąkę zagnieść z wodą, jajkiem i olejem, wyrób elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na grubość 3 mm. Szklanką powycinaj krążki. 3. Na każdym krążku układaj po porcji farszu. Ciasto składaj na pół i mocno zlepiaj brzegi dociskając widelcem. 4. Pierogi wrzucaj na posolony wrzątek i gotuj 2 min do momentu ich wypłynięcia. Wyjmij, przelej zimną wodą. Podaj polane stopionym masłem lub śmietaną i posypane cukrem.