Reklama
Ilość kalorii: 460
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Trudne
Składniki:

Na ciasto:

  • 50 dag mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
Reklama

Na farsz:

  • 30 dag twarogu
  • 1 jajko
  • 10 dag słoniny
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier
Przygotowanie:
Reklama
  1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, utłucz.
  2. Utrzyj z mlekiem, jajkiem i żółtkiem. Dodaj przesianą mąkę, zagnieć dość lekkie ciasto.
  3. Twaróg utrzyj z jajkiem, solą i cukrem do smaku.
  4. Odrywaj kawałki ciasta, formuj z nich kule, spłaszczaj je. Na każdym placku kładź po łyżeczce farszu. Zlep pierogi.
  5. Wrzuć je na sporą ilość osolonego wrzątku. Gotuj minutę od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, polej stopioną słoniną. Przed podaniem posyp natką lub cukrem.
Reklama
Reklama
Reklama