Reklama
Składniki:

50 dag usmażonych i drobno posiekanych filetów ze szczupaka,
2 cebule,
smalec z drobnymi skwarkami,
szczypiorek,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na smalcu. Dodać posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Obsmażyć na pozostałym tłuszczu.

Reklama
Reklama
Reklama