Pierogi ze szczupakiem

Opublikowano: 14.04.2008, 11:49
Reklama
Składniki:
50 dag usmażonych i drobno posiekanych filetów ze szczupaka,
2 cebule,
smalec z drobnymi skwarkami,
szczypiorek,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na smalcu. Dodać posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Obsmażyć na pozostałym tłuszczu.
Reklama
Reklama
Reklama