Pierogi ze śmietaną i z jagodami
Danie będzie lżejsze, gdy pierogi polejesz jogurtem

Przygotowanie 50 min * 1 porcja – ok. 370 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 40 dag mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki letniej wody
- 60 dag jagód
- 10 dag cukru
- 200 ml śmietany
- sól
Sposób wykonania:
1. Jagody przebierz, opłucz, osącz. Posyp połową cukru, wymieszaj.
2. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko i szczyptę soli. Dodając ciepłą wodę, zagnieć jednolite, elastyczne ciasto.
3. Podziel je na 3–4 części. Z każdej uformuj kulkę i cienko ją rozwałkuj.
4. Szklanką wycinaj z ciasta krążki. Na każdym kładź po łyżce jagód, dokładnie zlep brzegi pierogów.
5. W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją, wrzuć pierogi, zamieszaj. Gotuj je ok. 3 minut od momentu,
gdy wypłyną na powierzchnię.
6. Wyjmij na talerze, polej śmietaną wymieszaną z resztą cukru.
Kulinarne inspiracje - forum >>