Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • jajko
  • 50 dag wydrylowanych wiśni
  • łyżka oleju
  • śmietana lub jogurt
  • cukier
  • sól
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pierogi z wiśniami!

  1. Mąkę przesiej, usyp kopczyk, zrób dołek, wbij jajko, wlej wodę, wyrób elastyczne ciasto.
  2. Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, na każdym kładź 3-4 wiśnie, ścisło zaklejaj brzegi.
  3. Pierogi wrzucaj na posolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju.
  4. Gotuj ok. 5 minut, wyłów łyżką cedzakową.
  5. Przełóż na talerz.
  6. Przed podaniem polej śmietaną lub jogurtem, ewentualnie posyp cukrem.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na pierogi:

Pierogi razowe z pieczarkami - przepis
Pierogi z kurkami - przepis
Pierogi ruskie - przepis

Reklama
Reklama
Reklama