Reklama
Składniki:

20 dag świeżych grzybów,
20 dag wątróbki,
5 ziemniaków,
3 łyżki oliwy,
1 cebula,
3 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mąki pszennej,
1 pietruszka,
4 łyżki masła,
sok z cytryny,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie usmażyć pokrojoną na niewielkie kawałki wątróbkę i ugotowane świeże grzyby. Dodać sok z cytryny, pieprz, sól i wymieszać. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Cebulę i pietruszkę drobno pokroić, podsmażyć na oliwie i połączyć z ziemniakami. Posolić i wymieszać. Po ostudzeniu dodać 2 żółtka, całość wymieszać i rozwałkować na grubość 3 mm. Szklanką wycinać krążki, następnie obtaczać je w mące, jajku i tartej bułce. Na placki położyć farsz, zlepić brzegi i smażyć na patelni z dwóch stron.

Reklama
Reklama
Reklama