Pierogi z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na nietypowy farsz do pierogów.
Opublikowano: 29.05.2014, 10:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto:
Reklama
- 50 dag mąki
- jajko
- szklanka wody
- łyżka miękkiego masła
- łyżeczka suszonego tymianku
Na farsz:
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 małego selera
- 20 dag pieczarek
- cebula
- papryka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pierogi z warzywami!
- Wszystkie warzywa obierz i drobno pokrój.
- Na oleju zezłoć cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj posiekane pieczarki, paprykę i czosnek.
- Kiedy papryka troszkę zmięknie, wrzuć marchew, seler i pietruszkę.
- Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Dopraw do smaku, wystudź i wymieszaj z serem.
- Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj koła szklanką.
- Na jednym placuszku połóż łyżeczkę farszu i przykryj drugim.
- Brzegi pierożków dokładnie sklej.
- Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj kilka minut.
- Przed podaniem polej masłem.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na pierogi:
Pierogi z mięsem - przepis
Pierogi razowe z pieczarkami - przepis
Pierogi ze szpinakiem - przepis
Reklama
Reklama
Reklama