Reklama
Składniki:

300 g zielonej soczewicy,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
2 jajka,
3 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
majeranek,
tymianek,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Soczewicę gotować przez 30 minut. Odcedzić i zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklić na masła. Dodać do soczewicy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i dodać roztrzepane jajko. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić.

Reklama
Reklama
Reklama