Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 50 dag mąki
- sól
- cukier
- 5 dag drożdży

Reklama

Na farsz:
- 50 dag mielonego twarogu
- 2 żółtka
- cukier
- 1 jajko
- 5 dag rodzynek

Przygotowanie:
Reklama

Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z łyżką mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia. 1/3 mąki wysypać do miski, wymieszać z odrobiną soli i łyżką cukru. Zalać 1/2 szklanki gorącej wody, wyrabiać ciasto, dolewając letniej wody i dosypując mąki. Dodać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem. Wymieszać z namoczonymi rodzynkami. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać z niego spore krążki, nadziewać farszem, zlepić, ułożyć na blasze. Kiedy wyrosną, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30 minut w 200ºC.

Reklama
Reklama
Reklama