Reklama
Ilość kalorii: 90
Czas przygotowania: 55 min
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

Reklama
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 25 dag białego sera tłustego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 dag cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki drobnych rodzynek

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • 3/4 l oleju
Przygotowanie:

Zobacz przepis na słodkie pierogi drożdżowe z serem i rodzynkami! To przepyszny pomysł na danie obiadowe na słodko!

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem.
  2. Mąkę wymieszaj z solą.
  3. Zrób wgłębienie, wbij jajko, wlej olej i ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Wymieszaj.
  4. Dodaj płynne drożdże.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

  1. Połącz składniki i zagnieć miękkie ciasto.
  2. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. Przygotuj farsz: twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  4. Jeśli twaróg jest zbyt suchy, dodaj trochę śmietany. Wymieszaj z rodzynkami.
  5. Podrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć.
  6. Rozwałkuj na prostokąt o grubości pół centymetra.

Pierogi razowe z soczewicą - przepis

Reklama
  1. Potnij na prostokąty 5-10-cm.
  2. Na boku każdego prostokąta nakładaj łyżkę farszu, przykryj drugim bokiem. Sklej brzegi.
  3. W rondelku rozgrzej olej.
  4. Wrzucaj partiami pierożki, obracając co jakiś czas. Smaż, aż staną się rumiane. Osączaj na papierowym ręczniku.
  5. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama