Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 50 dag mąki poznańskiej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka soli

Na farsz:

  • 80 dag półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi!

  1. Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Włóż do woreczka foliowego i odstaw na godzinę.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  4. Ser rozetrzyj w makutrze lub rozgnieć na gładko widelcem.
  5. Stopniowo dodaj do żółtek, ucieraj.
  6. Ciasto podziel na 3-4 części.
  7. Pierwszą rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość 2-3 mm, resztę ciasta trzymaj w woreczku, aby nie wyschła.
  8. Wytnij kółeczka szklanką, nadziewaj i sklejaj.
  9. Pierogi wrzucaj do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju.
  10. Gotuj 2-3 minuty po wypłynięciu.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach
Pierogi z bananami - przepis
Domowe pierogi ruskie

Reklama
Reklama
Reklama