Pierogi z podgrzybkami
Pyszne!

Opublikowano: 25.09.2013, 12:33
Reklama
Ilość kalorii: 430
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki stopionego masła
- ok. 1/2 szklanki letniej wody
- sól
Reklama
Farsz:
- 60 dag świeżych podgrzybków
- 3 grzyby suszone
- cebula
- łyżka masła
- 10 dag orzechów laskowych i włoskich
- natka
- jajko
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Reklama
- Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć miską, odstawić na 30 minut.
- Grzyby świeże i namoczone suszone drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby, smażyć kilka minut. Podlać wodą z moczenia grzybów i dusić 20 min. Odparować, ostudzić. Dodać uprażone orzechy, posiekaną natkę i jajko. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać.
- Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na prostokąty. Kłaść na nie po trochu farszu, zlepić brzegi, ugotować w osolonym wrzątku. Polać stopionym masłem.
Reklama
Reklama
Reklama