Reklama
Składniki:

20 dag maku,
1/2 litra mleka,
5 dag masła,
1 łyżka miodu,
3 łyżki cukru,
1 łyżka rodzynek,
garść orzechów włoskich,
1 żółtko,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko.

Reklama
Przygotowanie:

Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuścić trzy razy przez maszynkę. W rondlu rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Ostudzić i wymieszać z żółtkiem. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić.

Reklama
Reklama
Reklama