Pierogi z Lublina

Opublikowano: 23.06.2008, 21:37
Reklama
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
żółtko,
łyżka oleju,
1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
1 duża cebula,
25 dag twarogu,
10 dag wędzonej słoniny,
1/2 szklanki śmietany,
mielona słodka papryka,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Cebulę posiekać i przesmażyć na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, twaróg i cebulę ze słoniną przepuścić przez maszynkę. Doprawić. Rozwałkować cienko ciasto i szklanką wykroić krążki. Nałożyć na nie po łyżce nadzienia, zlepić. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić, polać śmietaną doprawioną solą i papryką.
Reklama
Reklama
Reklama