Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Do farszu pierogów z kurkami warto dodać posiekane jajka na twardo. Gotowe pierogi z kurkami serwuj prosto z wody albo obsmażane z cebulką.
Opublikowano: 01.07.2020, 10:46
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
 - jajko,
 - 1/2 szklanki wody,
 - szczypta soli.
 
Na farsz:
- 2 szklanki oczyszczonych kurek,
 - 2 cebule,
 - 3 jajka,
 - posiekany koperek,
 - sól,
 - pieprz,
 - olej.
 
Przygotowanie:
Pierogi z kurkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Pamiętaj o tym, że ciasto na pierogi warto wyrabiać jak najdłużej - dzięki temu po ugotowaniu będzie idealnie miękkie.
- Wszystkie składniki na ciasto do pierogów wrzuć do miski i wymieszaj.
 - W razie potrzeby dodaj troszkę więcej wody, a gdy będzie za rzadkie - mąki.
 - Wyrób ciasto, zawiń w folię i odłóż na 10-15 minut.
 - W tym czasie cebulę obierz i posiekaj. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na oleju.
 - 3 jajka potrzebne do farszu pierogów z kurkami, ugotuj na twardo i obierz ze skorupek.
 - Do podsmażonej cebuli, dodaj pokrojone i oczyszczone kurki, sól i pieprz, duś przez 15-20 minut.
 - Do grzybów dodaj posiekane jajka i koperek, wymieszaj.
 - Cienko rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki, układaj farsz z kurek i zlepiaj w pierogi.
 - Pierogi z kurkami wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj kilka minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
 - Pierogi z kurkami podawaj z wody lub podsmażone na oleju.
 
	Zobacz więcej przepisów na pierogi:
	Empanadas, czyli argentyńskie pierogi
	Jak szybko lepić pierogi?
	Pierogi ze szpinakiem
	Pierogi ruskie na 2 sposoby
	Kilka przepisów na farsz do pierogów
	Kołduny - tradycyjne pierogi litewskie
Reklama
Reklama
Reklama

