Reklama
Składniki:

50 dag kurek,
2 cebule,
2 łyżki masła,
5 dag tartego żółtego sera,
2 ząbki czosnku,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Drobno posiekać cebulę, czosnek zmiażdżyć. Kurki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać grzyby i dusić aż odparuje wytwarzający się płyn. Ostudzić, dodać ser, pieprz, sól, wymieszać. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Polać tłuszczem i posypać wiórkami żółtego sera.

Reklama
Reklama
Reklama