Pierogi z kurkami

Opublikowano: 14.04.2008, 11:39
Reklama
Składniki:
50 dag kurek,
2 cebule,
2 łyżki masła,
5 dag tartego żółtego sera,
2 ząbki czosnku,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Drobno posiekać cebulę, czosnek zmiażdżyć. Kurki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać grzyby i dusić aż odparuje wytwarzający się płyn. Ostudzić, dodać ser, pieprz, sól, wymieszać. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Polać tłuszczem i posypać wiórkami żółtego sera.
Reklama
Reklama
Reklama