Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa królika,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki tartej bułki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz,
  • sól.
Reklama
Przygotowanie:

Mięso królicze obsmażyć na maśle i zmielić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Dosypać pietruszkę, przyprawić pieprzem i solą. Dodać tartą bułkę, wymieszać. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić.

Reklama
Reklama
Reklama