Reklama
Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko,
sól,
Farsz:
5 dag mrożonego borowika,
10 dag mięsa z kaczki,
olej,
1 mały seler,
1 mała marchewka,
1 zielony ogórek,
sól,
pieprz,
3 łyżki masła.

Reklama
Przygotowanie:

Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Mięso kaczki zmielić, przysmażyć na oleju. Dodać starte warzywa i posiekane grzybki. Poddusić aż do odparowania. Przyprawić. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzic, polać stopionym masłem.

Reklama
Reklama
Reklama