Pierogi z jagodami

Składniki:
35 dag mąki pszennej,
50 dag jagód,
jajko,
woda,
sól,
cukier,
śmietanka.
Przygotowanie:
Przygotowanie farszu: jagody obmyć, obsuszyć, dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać (można dodać ewentualnie 2-3 łyżeczki cukru).
Przygotowanie pierogów: mąkę z odrobiną soli, jajkiem i wodą ugniatać, następnie wałkujemy ciasto, podsypując mąką, by nie przywierało, i wycinamy krążki (najlepiej szklanką), na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy brzegi (w sklepach dostępne są specjalne, ręczne urządzenia do zlepiania pierogów!), pierogi układamy na talerzyku posypanym uprzednio mąką lub na ściereczce, pozostałe ścinki ciasta wałkujemy i ponownie wycinamy krążki.
Gotowanie: ugotować wodę w dość dużym garnku, pierogi ostrożnie wrzucać do wrzątku, gotować na małym ogniu.
Podanie: gotowe pierogi można posypać cukrem, polać śmietanką lub roztopionym tłuszczem.