Pierogi z fetą

Opublikowano: 14.04.2008, 11:31
Reklama
Składniki:
20 dag sera feta,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
3 jajka,
2 łyżki masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Ugotować 2 jajka, posiekać. Ser feta rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkami, roztopionym masłem i natką pietruszki. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm. Wykrawać dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Następnie pierogi piec na blasze wysmarowanej tłuszczem w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C.
Reklama
Reklama
Reklama