Reklama
Składniki:

20 dag sera feta,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
3 jajka,
2 łyżki masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Ugotować 2 jajka, posiekać. Ser feta rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkami, roztopionym masłem i natką pietruszki. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm. Wykrawać dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Następnie pierogi piec na blasze wysmarowanej tłuszczem w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C.

Reklama
Reklama
Reklama