Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 40 dag mąki
  • żółtko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • ciepłe mleko

Farsz:

  • 40 dag dyni o twardym miąższu
  • 10 dag rodzynek
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • miód lub cukier
  • cynamon
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z dynią i bakaliami!

  1. Dynię ułóż na blaszce i piecz do miękkości w piekarniku o temperaturze 200°C.
  2. Ostudź, rozgnieć widelcem.
  3. Połącz ze sparzonymi i osączonymi rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową. Smak można wzbogacić miodem lub cukrem oraz cynamonem.
  4. Z mąki, żółtka, masła i dobrze ciepłego mleka zagnieć elastyczne ciasto.
  5. Rozwałkuj cienko, wykrój krążki, obłóż farszem, zlep tworząc ozdobny rancik.
  6. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Polej masłem.
Reklama

Zobacz inne przepisy z dynią:

Ciasto dyniowo-daktylowe - przepis
Dynia marynowana - przepis video
Pikantna zupa z dyni - przepis
Ciasto z dyni - przepis video
Jak pokroić dynię?

Reklama
Reklama
Reklama