Reklama
Składniki:

35 dag mąki pszennej,
jajko,
2/3 szklanki wody,
50 dag czereśni,
łyżka bułki tartej,
jogurt lub śmietana do polania,
2 łyżki cukru pudru do posypania,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Czereśnie należy opłukać, usunąć z nich szypułki i wymieszaj z bułką tartą. Następnie wyrobić ciasto na pierogi, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek należy nakładać nadzienie (tak po 2 czereśnie), złożyć pieroga i mocno zlepić brzegi. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie na małym ogniu. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, należy jeszcze chwile je pogotować - tak ze 2-3 minuty. Po wyjęciu pierogów odsączyć je. Podawać polane śmietaną, jogurtem i posypane cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama