Pierogi ruskie - 2 przepisy na klasyk kuchni polskiej
Pierogi ruskie mogą zyskać pikantniejszy smak, jeśli do farszu dodasz dużo pieprzu oraz ostrą paprykę. W łagodniejszej wersji, polej je z wierzchu sosem śmietanowo-serowym.

Opublikowano: 15.01.2020, 03:57
Reklama
Przepis na pierogi ruskie z boczkiem
	Składniki:
Na farsz do pierogów ruskich:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków,
 - 25 dag twarogu,
 - 15 dag wędzonego boczku,
 - 2 cebule,
 - sól,
 - pieprz,
 - 2 łyżki masła.
 
Na ciasto do pierogów ruskich:
- 3 szklanki mąki,
 - szklanka ciepłej wody,
 - 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
 
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania farszu do pierogów. Cebulę posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła.
 - Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek.
 - Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 - Teraz przygotuj ciasto do pierogów. Na stolnicę wysyp mąkę.
 - W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem.
 - Wyrób gładkie i elastyczne ciasto na pierogi (jeśli trzeba, dolej więcej wody).
 - Zawiń w folię i odstaw na 15 minut.
 - Po upływie kwadransa, rozwałkuj cienko ciasto.
 - Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zlepiaj pierogi.
 - Pierogi ruskie gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Wyjmij ostrożnie.
 
Przepis na pierogi ruskie podpiekane w piekarniku
	Składniki:
Na ciasto do pierogów ruskich:
- 2 szklanki mąki,
 - szklanka ciepłej osolonej wody.
 
Na farsz do pierogów ruskich:
- 60 dag ugotowanych ziemniaków,
 - 25 dag twarogu,
 - cebula,
 - olej,
 - sól,
 - pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę, zrumień.
 - Ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przepuść przez prasę.
 - Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
 - Teraz przygotuj ciasto na pierogi ruskie: mąkę przesiej do miski, wlej wodę, wyrób łyżką.
 - Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj. Szklanką wykrawaj krążki.
 - Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi dokładnie zlepiaj.
 - Pierogi ruskie wrzucaj partiami na osolony wrzątek, przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
 - Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek.
 - Pierogi ruskie podpiecz w piekarniku - wystarczy dosłownie kilka minut w wysokiej temperaturze.
 
	Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi z mięsem
Pierogi z serem
Pierogi z truskawkami
Pierogi z kaszą gryczaną
Reklama
Reklama
Reklama

