Pierogi ruskie

Opublikowano: 14.12.2007, 16:19
Reklama
Składniki:
- 35 dag mąki
- 1 jajko
- sól
- 1/2 szklanki wody
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 20-25 dag twarogu
- cebulka
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Ciasto na pierogi zarobisz z mąki, jajka, soli, dodając 1/2 szklanki letniej wody. Gotowe przykryj miseczką, by nie obsychało, a w tym czasie przygotuj nadzienie. Dosyć prosty w wykonaniu jest farsz do pierogów ruskich. Zrobisz go z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, twarogu i zrumienionej cebulki. Składniki dokładnie wymieszaj, masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego krążki, nadziej farszem, zlep. Wrzuć na wrzątek i gotuj ok. 2 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię. Osączone możesz obsmażyć na tłuszczu.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama