Pierogi małopolskie

Opublikowano: 23.06.2008, 16:34
Reklama
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki pszennej,
1 jajko,
1 szklanka wody,
sól,
Farsz:
20 dag twarogu,
20 dag ugotowanej kaszy gryczanej,
1 łyżka masła,
1 cebula,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, utrzeć z twarogiem, wymieszać z kaszą, posolić, popieprzyć. Z mąki, wody i jajka zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty.
Reklama
Reklama
Reklama