Reklama
Składniki:

50 dkg sera twarogowego,
25 dkg ziemniaków,
10 dkg masła,
3 jaja,
5 dkg mąki ziemniaczanej,
5 dkg mąki pszennej,
sól,
1 szklanka śmietany.

Reklama
Przygotowanie:

Uprzednio ugotowane ziemniaki (rozsypujące się) ugotować ponownie, ostudzić, zmieszać z serem, najlepiej przekręcić przez maszynkę lub w robocie kuchennym. Dalej masło utrzeć z żółtkami i dodać do masy ziemniaczano-serowej wraz z mąką ziemniaczaną. Utrzeć wszystko. Następnie ubić pianę z białek i dodać do masy. Na stolnicy należy uformować z ciasta wałek o średnicy trzech centymetrów, pokroić go na krótkie odcinki (3-4 centymetrowe). Wszystko gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi można polać gorącym masłem lub śmietaną z dodatkiem cukru.

Reklama
Reklama
Reklama